12.6.2022.

 

         Градска Општина Чукарица, свештенство храма Св. великомученика Георгија и верни народ прославили су данас крсну славу  – Силазак Светог Духа на Апостоле.

Празник Силаска Св. Духа на Aпостоле, Духови, Педесетница или Тројичин дан хришћани славе као Дан установљења Цркве, а многи храмови у Београду га славе као своју храмовну славу. У педесети дан по Васкрсењу и десети дан по Вазнесењу, излила се обилата благодат Светог Духа на ученике Христове, и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: „И кад се наврши педесет дана беху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога ветра, и напуни сав дом где они сеђаху; И показаше им се раздељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују“ (Дaп 2,1-4). Тако се испуни оно што је Исус Христос својим ученицима пред одлазак на Небо обећао. Сила Духа Светога одмах је почела да дејствује јер је Св. Петар након тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Недељко Божић. Саслуживали су: протојереј Витомир Костић, јереј Зоран Радојевић и ђакон Саво Топаловић. Појао је хор храма Св. великомученика Георгија.

Светој Литургији, поред великог броја верника, присуствовали су и представници градске Општине Чукарица са својим гостима, представницима општина: Источно Сарајево, Куманово, Беране, Косовска Митровица и Ервеник.

Након богослужења формирана је литија која се кретала улицама: Кировљевом, Пожешком, Петра Мећаве и Љешком до Шумадијског трга и зграде Општине.

У литији су, уз свештенство и грађане, учествовали чланови КУД „Димитрије Туцовић“.

Обред освећења и ломљења славског колача одржан је у Општини Чукарица уз присуство председника Г. Коларића и руководства Општине, а  чинодејствовао је настојатељ храма Светог Великомученика Георгија протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, који је потом поздравио све присутне. Осим братства нашег храма обреду су присуствовали изасланик Њ. С. Патријарха србског Г. Г. Порфирија Архијерејски намесник београдско-посавски протојереј-ставрофор Бранко Митровић, затим протојереј-ставрофор Славко Божић, некадашњи старешина нашег храма, као и Влч. Алојз Летоња, жупник, старешина храма Св. Ћирила и Метода.

Потом се присутнима обратио председник Општине г. Срђан Коларић, који је и ове године био кум славе, захваливши се свештенству храма Св. великомученика Георгија и гостима који су заједно са чукаричанима поделили радост празника.

Уредништво

« од 2 »