Хор при храму Светог великомученика Георгија у Београду – Чукарица  један је од најквалитетнијих и најактивнијих црквених хорова у Београду и Србији. Учесник хорских фестивала: „53. Мокрањчевих дана“ у Неготину, „Музичког едикта“ у Нишу, „Достојно јест“ у Поморју (Бугарска), Међународног фестивала црквених хорова у Крињица Здрују (Пољска), „Мајских музичких свечаности“ у Бијељини (Република Српска), фестивала „Хорови међу фрескама“ у Београду, истовремено је и добитник највиших признања на њима.

Хор „Св. Ђорђе“
Хор „Св. Ђорђе“

Хор баштини традицију црквеног појања у нашем храму од „Чукаричког певачког друштва“, које је било својевремена културна институција на Чукарици, које је неговало и ширило црквено појање и световно-уметничку, уметничко-националну и народну песму и музику,  а деловало је  од 1933. до 1944. године, а било је протекторатом и надзором Министарства просвете Краљевине Југославије.

Залагањем проте Томислава Јовановића основан је 1971. године хор под именом „Свети Ђорђе“. Он је био први диригент хора и руководио њиме наредне две деценије.

Прва фотографија хора „Св. Ђорђе“ из 1982. год.

Од 1989. године хором су дириговали Бранко Цвејић, Милорад Петровић, Данијела Ивановић-Рајић, Маргита Дракуловић, Оливера Секулић-Барац, Јелена Петровић-Вранић, Огњенка Теодосијевић, Бисерка Васић, Светлана Крстић.

Диригенткиње Оливера Секулић-Барац, Јелена Петровић-Вранић Бисерка Васић, и Светлана Крстић касније направиле и успешне каријере у свету.

Од 2016. године хором „Свети Ђорђе“ руководи Емилија Милин, ранији диригент подмлатка „Првог београдског певачког друштва“, током чијег дириговања овај камерни ансамбл доживљава нове узлете уз значајну афирмацију у земљи и иностранству.

Поред сталног учествовања на богослужењима, што је основа рада хора, „Свети Ђорђе“ је током своје историје у више наврата наступао у иностранству, и то у: Италији, Пољској, Немачкој, Мађарској, Аустрији, Бугарској, Републици Српској, Словенији…

Хор „Свети Ђорђе“ традиционално обележава своје значајне јубилеје целовечерњим концертима у Свечаној сали Скупштини града Београда и то:

– 2008. године: 75. годишњицу од оснивања првог хора при нашем светом храму под именом „Чукаричко певачко друштво“,

–  2013. године: 80. годишњицу, и

– 2018 године: 85. годишњицу, и пола века успешног рада хора                           „Св. Ђорђе“.

Хор учествује у свим великим манифестацијама на Општини Чукарица, као што су: литија, водоосвећење и уметнички програм поводом вађења часног крста из Савског језера на Богојављење, свечана духовска литија и резање колача поводом крсне славе Општине Чукарица, на манифестацији „Јесен на Чукарици“…

Хор је 2008. издао један DVD, а 2019. године и свој први компакт диск – „Литургија Светог Василија Великог“ Корнелија Станковића, који може да се купи у продавници цркве Свети Георгија у Београду – Чукарица.

Kомпакт диск хора „Св. Георгија“ – „Литургија Светог Василија Великог“ Корнелија Станковића

„…Хор  је достигао висок звучни ниво који се задржао до данашњег дана. Чиста хорска фактура и добро изграђене мелодијске фразе без претераног испевавања, динамички добро уређене певачке деонице уз мекани хорски звук, главне су особине интерпретације овог ансамбла… Суштина постојања црквених хорова јесте учешће на литургијама и обредима и по томе је хор „Свети Ђорђе“ незаобилазни део активног деловања цркве на Чукарици. У срцима верника, звук ове певачке дружине снажно одјекује већ осамдесет и пет година..

Др Срђан Тепарић

(Из рецензије за компакт диск „Литургија Св. Василија Великог“ Корнелија Станковића, Београд, 2019)

Хор храма Св. Ђорђа, Чукарица, имао je најзрелији, најпотпунији, најприкладнији звук међу свим такмичарима. Композиције су зналачки анализиране од стране диригента и изузетно умешно извођачки донешене. Интонација је била беспрекорна у свим композицијама, сви гласови су били уједначени, боја и хорски тон био је мек, молитвен, преливајући. Хорски певачи без сумње поштују и прате упутства свог диригента који је сваку композицију донео у њеном правом, молитвеном светлу.

др Кристина Парезановић

(из Извештаја о такмичарским хоровима фестивала „Корнелије“, Сремски Карловци, 2018)

Са благословом Њ. Св. патријарха Порфирија, хор при храму Светог Георгија у Београду – Чукарица  отвориo је 28. маја 2021. г. 39. Међународни фестивал хорова у Кардици, којим је започела уметничка сезона у Грчкој, у којој су сва културна дешавања била обустављена дуже од годину дана. После концерта унутар зидина ромејског замка Фанари, хор је наредног дана наступио на отвореној сцени крај језера Пластира. Истог дана посетили су и манастир Светог првомученика и архиђакона Стефана на Метеорима, јединственом феномену целог православног света. Тродневну турнеју хор је завршио певајући на литургији у Трикали. Том приликом је отац Димитрис Кирицис, старешина храма Светог Николе, у којој се чувају честице моштију аве Јустина, даривао диригенткињу Емилију Милин иконом Светог Висариона, заштитника града Трикале. 

Пробе хора одржавају се средом од 19 и недељом од 11 часова (после литургије), када је могућа и аудиција за нове чланове.

Контакт диригенткиње хора:

Емилија Милин, 062-779930, emilijamilin@gmail.com

Награде:

  • 2007. Фестивал „Хорови међу фрескама“ – награда Војислав Илић за аутентично извођење духовне музике
  • 2008, 2009, 2016. Фестивал „Хорови међу фрескама“ – специјална похвала
  • 2008. Фестивал „Хорови међу фрескама“ – специјална похвала; Бисерка Васић – награда „Војислав Илић“ за истраживачки рад у области духовне музике.
  • 2011, 2013, 2016. Фестивал „Мајски сусрети“ Бијељина – златне медаље
  • 2011. Фестивал „Достојно јест“ Поморје, Бугарска – плакета
  • 2013. Фестивал „Хорови међу фрескама“ – Посебна награда за аутентично извођење духовне музике у категорији Камерни хор
  • 2018. 53. фестивал „Мокрањчеви дани“ у Неготину – награда за аутентично остварену молитвену атмосферу. на; Емилија Милин – награда за најбоље извођење композиције Корнелија Станковића на фестивалу „Корнелије“ у Сремским Карловцима
  • 2019. Међународни фестивал црквених хорова у Крињица Здрују, Пољска – плакета

Дечији црквени хор „Св. Ђорђе“

Настојањем проте Славка Божића основан је 1997. године Дечији црквени хор „Св. Ђорђе“. Диригент је гђа Ирина Војводић. Хор се са прекидима у раду одржао до данас.

Прва готографија Дечијег црквеног хора „Св. Ђорђе“ из 1997. год.

Контакт диригенткиње дечијег црквеног хора:

Ирина Војводић, 064/800-37-87