Велики хришћански празник – Богојављење свечано је обележено на Чукарици уз традиционално богојављенско пливање за Часни крст на Савском језеру, које 25 пут организују храм Св. Георгија, Градска општина Чукарица, Спортска организација Чукарица, ЈП „Ада Циганлија“, Војска РС, Жандармерија и СВИБОР.

Свету Литургију служио је архијерејски намесник београдско-посавски, протојереј-ставрофор Бранко Митровић. Саслуживали су настојатељ храма Св. Георгија протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, протојереј Витомир Костић и ђакон Саво Топаловић.

Појао је хор храма Св. Георгија. На Литургији су били присутни представници Општине Чукарица и Војске РС. О празнику је веома надахнуто беседио протојереј-ставрофор Недељко Божић.

После Св. Литургије испред храма извршено је велико водоосвећење.

Потом је формирана литија, која је кренула од храма до Савског језера.  У литији су, поред црквених великодостојника, у свечаном ходу били представници културних друштава, војске, полиције, младићи у стихарима, рипидоносци, чланови хора и разних спортских друштава и верни народу врло великом броју.

Тачно у подне, на свечаном сплаву, код препуних централних трибина, одржана је традиционална „Молитва на језеру“. Као и до сада, водитељ је био проф. Никола Рацков.

За Часни крст пливали су припадници Војне академије, Жандармерије, СВИБОР-а и грађанства.

Овогодишњи победник и носилац „Богојављенског крста“ је Павле Милошевић, студент Војне Академије.

УРЕДНИШТВО

« од 2 »