4.6.2023.

Празник Силаска Св. Духа на Aпостоле, Духови, Педесетница или Тројичин дан хришћани славе као Дан установљења Цркве, а Градска Општина Чукарица и верни народ као општинску славу.

У педесети дан по Васкрсењу излила се обилата благодат Светог Духа на ученике Христове, и напунила их снагом да Христов закон на земљи утврде: „И кад се наврши педесет дана беху сви апостоли једнодушно на окупу. И уједанпут настаде шум са неба као хујање силнога ветра, и напуни сав дом где они сеђаху; И показаше им се раздељени језици као огњени, и сиђе по један на свакога од њих. И испунише се сви Духа Светога и стадоше говорити другим језицима, као што им Дух даваше да казују“ (Дaп 2,1-4). Тако се испуни оно што је Исус Христос својим ученицима пред одлазак на Небо обећао. Сила Духа Светога одмах је почела да дејствује јер је Св. Петар након тога ватреном речју придобио три хиљаде људи за Христову науку.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Часлав Маринковић. Саслуживали су: јереји Зоран Радојевић и Марко Мудрић, као и ђакони Саво Топаловић и Немања Тазић. Појао је хор храма Св. великомученика Георгија.

Светој Литургији, поред великог броја верника, присуствовали су и представници градске Општине Чукарица са својим гостима.

Након богослужења формирана је литија која се кретала улицама: Кировљевом, Пожешком, Петра Мећаве и Љешком до Шумадијског трга и зграде Општине.

У литији су, уз свештенство и грађане, учествовали чланови фолклорног ансамбла „Св. Ђорђе“ из Жаркова.

Обред освећења и ломљења славског колача одржан је у Општини Чукарица уз присуство председника Г. Коларића и руководства Општине, као и представника Народне скупштине Републике Србије, а  чинодејствовао је протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, који је потом поздравио све присутне. Осим братства нашег храма обреду су присуствовали јереј Небојша Милићевић и ђакон Лука Тазић из храма Вазнесења Господњег у Жаркову, као и Влч. Алојз Летоња, жупник, старешина храма Св. Ћирила и Метода.

Потом се присутнима обратио председник Општине г. Срђан Коларић, који је и ове године био кум славе, захваливши се свештенству храма Св. великомученика Георгија и гостима који су заједно са чукаричанима поделили радост празника. Присутнима се обратио и председник Народне скупштине Републике Србије г. Владимир Орлић који је поздравио представике Цркве и Општине и свима честитао празник и општинску славу.

Уредништво

« од 2 »