03.07.2017.

У жупи Светих Ћирила и Методија одржана је миса поводом обележавања жупске славе, Светих равноапастолних Ћирила и Методија. Мису је служио врховни поглавар Мисијске дружбе лазариста, генерални супериор Томаж Маврич из Рима. Миси су присуствовали и саслуживали и чланови других жупа са територије Београда.

У име Градске општине Чукарица миси је присуствовао председник општине Срђан Коларић са својим сарадницима.

По завршетку службе у својој беседи надбискуп београдски монс. Станислав Хочевар се захвалио председнику општине Чукарица Срђану Коларићу на доласку и подршци коју општина Чукарица пружа жупи Светих Ћирила и Методија.

Јучерашњој миси присуствовао је и старешина храма Светог Ђорђа протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, у пратњи вероучитеља Стевице Матка.

Ћирило и Методије су били браћа из Солуна, који су ширили писменост и хришћанство међу неписменим Словенима у Великоморавској кнежевини и Панонији.Својим радом они су помагали културни напредак Словена због чега су остали упамћени као “словенски апостоли”. Они су направили глагољицу, прво писмо Словена. Након њихове смрти, њихови ученици су наставили њихов просветитељски рад.

Izvor:  http://www.cukarica.rs/cms/proslavljena-slava-u-zupi-svetih-cirila-i-metodija-na-banovom-brdu/#prettyPhoto