Градска Општина Чукарица, свештенство храма Св. Великомученика Георгија и верни народ прославили су данас крсну славу Силазак Светог Духа на апостоле.

Духови, Тројице, Тројичин дан или Педесетница је хришћански празник којим се прославља Силазак Светог Духа на апостоле у Јерусалиму, педесет дана након Христовог Васкрсења. Хришћани овај празник славе и као Дан установљења Цркве Христове, с обзиром на то да у Делима Апостолским пише да су апостоли пуни Духа Светога говорили тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се „дало крстити те су примили Духа Светога“. Иначе то је и јасно отварање спасоносног послања Цркве према свим људима. У храмове се уноси свежа зелена трава и цвеће. После Свете Литургије служи се вечерње, током кога се клечи и плету се венци од траве и цвећа. Ти венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Часлав Маринковић. Саслуживали су: протојереј-ставрофор Недељко Божић, протојереј Витомир Костић и ђакон Саво Топаловић. Појао је хор храма Св. Великомученика Георгија.

Протојереј-ставрофор Славко Божић одржао је надахнуту беседу у којој је посебно нагласио да без заједнице у Христу нема спасења.

Светој Литургији, поред великог броја верника, присуствовали су и представници градске Општине Чукарица на челу са председником Општине г. Срђаном Коларићем.

Након богослужења формирана је литија која се кретала улицама: Кировљевом, Пожешком, Петра Мећаве и Љешком до Шумадијског трга и зграде Општине.

У литији су, уз свештенство и грађане, учествовали чланови КУД „Димитрије Туцовић“ са гостима из Словачке, Мађарске и Бугарске, чланови СИБОР-а са гостима из Русије, председник Општине г. Срђан Коларић, председник Скупштине Општине г. Милан Стојић и чланови Већа Општине, као и гости из Берана, Ервеника, Куманова и Источног Сарајева.

Слављу у Општини придружили су се протојереј Никола Трајковић, старешина храма Свете Петке на Чукаричкој Падини, и Жупник Алојз Летоња, старешина римокатоличког храма Светих Ћирила и Методија на Чукарици.

Обред освећења и ломљења славског колача одржан је у Општини Чукарица уз присуство председника Градске општине Чукарица, руководства општине и бројних гостију и грађана, а чинодејствовао је старешина храма Светог Великомученика Георгија протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, који је потом поздравио све присутне.

Домаћин славе био је г. Милан Стојић председник Скупштине Градске Општине Чукарица који се захвалио свештенству храма Светог Великомученика Георгија и гостима који су заједно са Чукаричанима делили радост силаска Светог Духа на грађане Чукарице.

„Општина мора да буде слуга грађана, да поштује грађане, да унапређује њихов живот, и да развија све оно грађанима доноси добро“, рекао је г. Милан Стојић и пожелео срећну славу Чукаричанима.

Уредништво

Best Wordpress Gallery Plugin