80 година од упокојења Митра Јовановића

(6.7.1939-6.7.2019)

 Поводом осамдесетогодишњице упокојења ктитора нашег Светог храма, Митра Јовановића (1863-1939), братство храма Св. Георгија одржало је парастос у склопу Литургије ктитору и његовој породици који почивају у крипти, као и задужбинару нашег парохијског дома, прерано преминулом Марку Перишићу, архитекти из Београда.

        Подсећамо да Општина Чукарица и поред убрзаног развоја с краја XIX века и ширења почетком ХХ века још увек није имала свој храм. Иницијативу за изградњу храма на Чукарици покренуо је Митар Јовановић, трговац из Београда. Он се обратио Његовој Светости Патријарху Србском Г. Г. Димитрију 1. јануара 1925. са жељом да у знак сећања на своје двоје прерано преминуле деце, Јулијане и Љубомира, уступи земљиште за изградњу храма. Јовановић је имао и две изричите жеље: да храм буде посвећен Св. Великомученику Георгију – његовој крсној слави, и да се испод будућег храма налази његова породична гробница.

HramSvVelikomucenikaGeorgijaBeograd-Cukarica
Храм Св. великомученика Георгија у Београду – Чукарица

Пројекат храма дело је арх. Василија Андросова, а маја 1928. освећен је камен темељац, а градња је завршена 1932. Потпуној лепоти унутрашњости храма допринео је иконостас израђен у дуборезу у духу охридске дуборезачке школе, а дело је Нестора Алексијевића. Храм Св. Георгија има основу у облику уписаног крста – тролиста и грађена је у неоромејском стилу, што је било карактеристично за сакралне објекте који су грађени у Београду између два светска рата. Елементи за градњу ових храмова налазе се на нашим храмовима из средњег века, који су припадали моравској школи.

        Данас у оквиру храма Св. Георгија ради и дечје обданиште „Ђурђевак“ ПУ Чукарица.

ObdanisteDjurdjevak
Обданиште „Ђурђевак“ ПУ Чукарица

Уредништво