Градска Општина Чукарица, свештенство храма Св. Великомученика Георгија и верни народ прославили су данас крсну славу Силазак Светог Духа на апостоле.

ДуховиТројицеТројичин дан или Педесетница је хришћански празник којим се прославља Силазак Светог Духа на апостоле у Јерусалиму, педесет дана након Христовог Васкрсења. Хришћани овај празник славе и као Дан установљења Цркве Христове, с обзиром на то да у Делима Апостолским пише да су апостоли пуни Духа Светога говорили тако да су их могли разумети људи свих народа и језика, а мноштво се „дало крстити те су примили Духа Светога“. Иначе то је и јасно отварање спасоносног послања Цркве према свим људима. У храмове се уноси свежа зелена трава и цвеће. После Свете Литургије служи се вечерње, током кога се клечи и плету се венци од траве и цвећа. Ти венци се носе кући и стављају поред иконе и кандила на зид.

Свету Литургију служио је протојереј-ставрофор Часлав Маринковић. Саслуживали су: протојереј Витомир Костић, јереј Ненад Продић и ђакон Марко Станковић. Појао је хор храма Св. Великомученика Георгија.

Протојереј-ставрофор Славко Божић одржао је надахнуту беседу у којој је посебно нагласио да смо сви дужни да одговоримо своме времену, да негујемо дух заједнице и љубави кроз Свето Причешће.

Светој Литургији, поред великог броја верника, присуствовали су и представници градске Општине Чукарица на челу са председником Општине г. Срђаном Коларићем.

Након богослужења формирана је литија која се кретала улицама: Кировљевом, Пожешком, Петра Мећаве и Љешком до Шумадијског трга и зграде Општине.

У литији су, уз свештенство и грађане, учествовали чланови КУД „Димитрије Туцовић“, одред извиђача„Михајловац“ са Бановог Брда, руководство Општине Чукарица са гостима из братских општина.

Обред освећења и ломљења славског колача одржан је у Општини Чукарица уз присуство председника Градске општине Чукарица и руководства општине, Његове Екселенције Амбасадора Републике Србије у Грчкој г. Душана Спасојевића, Заменика градоначелника г. Горана Весића и бројних гостију и грађана, а  чинодејствовао је  старешина храма Светог Великомученика Георгија протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, који је потом поздравио све присутне.

Потом се присутнима обратио председник Општине г. Срђан Коларић, који се захвалио свештенству храма Светог Великомученика Георгија и гостима који су заједно са Чукаричанима делили радост силаска Светог Духа на грађане Чукарице, а после њега и заменик градоначелника г. Горан Весић.

Уредништво

 

 Best Wordpress Gallery Plugin