1. децембар 2022.

Архимандрит Стефан (Вучковић) имгуман манастира Велика Ремета одржао је предавање у нашем парохијском дому са темом „О празницима у божићњем посту“.

Као и до сада, модератор је био настојатељ храма, протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, који се захвалио уваженом предавачу и присутнима, а потом је дао реч о. Стефану.

У уводном делу предавања, о. Стефан је нагласио да је „проблем данашњег човека тај што се данашњи човек уз техничка достигнућа удаљио од Бога, што би исто било као кад би се река удаљила од свог извора − она би сама по себи ишчезнула. Обичан човек је сличан тој реци, и осетио је жеђ за извором живота. Сада му преостаје да се врати свом извору живота и да се радује што није ишчезнуо као и та река, и да се радује што је створен по подобљу Божијем, што егзистира на планети као биће Божије, сад већ сједињен са извором живота“.

Кроз бројне примере из Светог Писма и црквене праксе, као и обичаја које је Српски народ преузео из Цркве, о. Стефан је растумачио смисао празника у божићњем посту, а акценат је ставио на три покретна који претходе Божићу, а то су: детињци, материце и оци.

Пред крај предавања, песникиња Рада изрецитовала је стихове које је посветила српским светињама и задобила овације присутних.

По свршетку предавања прота Часлав се захвалио предавачу и присутнима.

 

 

УРЕДНИШТВО