Први уметнички ансамбл из Србије, који је после пандемије вируса Ковид-19, са благословом патријарха Порфирија наступио ван граница наше земље јесте наш црквени хор „Свети Ђорђе“ са диригенткињом Емилијом Милин.

На позив Никоса Ефтимијадиса, великог пријатеља српског народа и културе, хор при храму Светог Георгија у Београду – Чукарица  добио је част да 28. маја отвори Међународни фестивал хорова у Кардици, који се ове године одржава 39. пут. Овим догађајем званично је започела уметничка сезона у Грчкој, у којој су сва културна дешавања била обустављена дуже од годину дана.

После концерта унутар зидина ромејског замка Фанари, хор је наредног дана наступио на отвореној сцени крај језера Пластира. Истог дана посетили су и манастир Светог првомученика и архиђакона Стефана на Метеорима, јединственом феномену целог православног света.

Тродневну турнеју хор је завршио певајући на литургији у Трикали. Том приликом је отац Димитрис Кирицис, старешина храма Светог Николе, у којој се чувају честице моштију аве Јустина, даривао диригенткињу Емилију Милин иконом Светог Висариона, заштитника града Трикале.

Ово историјско гостовање хора „Свети Ђорђе“ у Грчкој, који је већ добио и нову почаст – да отвори овогодишње 29. Дане српског духовног преображења у Деспотовцу, подржали су Министарство културе и информисања Републике Србије и Институт „Батут“.

 

УРЕДНИШТВО