24. мај 2022.

 

Шесто по реду предавање у нашем парохијском дому одржала је нутрициониста Хаџи-Снежана Милановић са темом „Духовни значај у исхрани“.

Овог пута је модератор је био јереј Марко Мудрић, који се најпре захвалио уваженој госпођи Милановић и присутнима, а потом јој је дао реч.

У уводном делу предавања, госпођа Милановић је објаснила да је правилна исхрана један од најважнијих чинилаца за очување и унапређење здравља. Постоји много начина којима можемо да побољшамо квалитет наше исхране и тако сачувамо своје здравље. Важно је да једемо редовно, и да свакодневно имамо пет оброка – три главна (доручак, ручак и вечера) и две ужине између оброка. Од великог значаја је правилан избор врсте намирница које користимо у исхрани, начин њихове припреме, као и количина појединих намирница које свакодневно користимо у својој исхрани.

Госпођа Милановић је навела да је савремени начин живота донео и промену у начину исхране коју карактеришу нередовни оброци, већи унос тзв. брзе хране, мањи унос воћа и поврћа. Таква неадекватна исхрана и формирање лоших навика у исхрани младих, а касније и зрелих људи воде ка нарушавању здравља, неправилном развоју и болестима којих нису поштеђени ни млађе ни старије особе.

Навела је да су укус и мирис хране животна светлост нашег тела. Информација има водећу улогу у нашем телу, јер у њему живи. Тако, и храна припремана са љубављу и молитвом има посебан укус, јер се онда хранимо чистом енергијом. Култура исхране је, од раног периода хришћанства, подразумевала посебан однос према храни, обеду и столу, у циљу задовољавања природне потребе човека, али и његовог истовременог култивисања и дисциплиновања. Тако се од давнина у хришћанству храни приластупало са „умереном уздржаношћу“, која је „мајка здравља, пријатељ целомудрености и пратилац смерности“. Зато је кухиња у средњовековној Србији била централно место окупљања породице. На средини дома је било огњиште, место где се припремала храна, око кога су се водили разговори и све планирало. Огњиште је асоцијација топлине и заједништа, па отуд не чуди што је (донедавно) најстарије српско огњиште сачувано управо у манастиру.

Своје излагање госпођа Милановић је закључила да само редовном, умереном и разноврсном исхраном обезбеђујемо телу потребну количину енергије и хранљивих материја за несметано функционисање. А када се  у радости, са љубављу и умереношћу, окупљамо око трпезе ми на тај начин негујемо породицу и дух заједништва.

По свршетку предавања јереј Марко Мудрић се захвалио госпођи Милановић  и присутнима.

 

 

УРЕДНИШТВО