17. мај 2022.

 

 

Пето по реду предавање у нашем парохијском дому одржао је протојереј-ставрофор др Александар Средојевић са темом „Срби и у светлу Небеске Литургије Св. владике Николаја“. Иако је на нашем сајту тема предавања најављена као „Св. владика Николај и наше време“, а на сајту „Слово љубве“ под називом „Св. владика Николај и његове поруке савременом човеку“, предавач је непосредно пред почетак предавања променио назив теме.

Протојереј-ставрофор др Александар Средојевић до сада је објавио више књига, и то:  Православље у Мачви (1247 – 1521),  1997. прво издање, а 2001. друго, допуњено издање;  Срби у светлу Небеске Литургије светог Николаја Српског,  Београд  2004;  Герасим Ђорђевић, епископ шабачки (1831 – 1839), Београд 2004; у коауторству с др Радомиром Поповићем, Православни апологета. Сећање на оца Лазара Милина,  Београд 2005;   Хиљаду година као један дан Божји, Београд 2006; Земља јунака и мученика, Београд 2007.

Модератор је био настојатељ храма, протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, који се захвалио уваженом предавачу и присутнима, а потом је дао проти Средојевићу.

У уводном делу предавања, прота Средојевић је укратко подсетио присутне на животопис Светог владике Николаја кога је Св. Јустин Ћелијски назвао највећи Србин после Св. Саве, а који нам је у наслеђе оставио богато животно и духовно стваралаштво. Подсетио је да суштинско и кључно место у свеукупној визији живота и света код Св. владике Николаја заузима Христос. О делима Св. владике Николаја до данас су написани многи прикази, критике, коментари и студије.        Књижевно стваралаштво Св. владике Николаја дело је високе теологије и једноставне, богоугодне, хришћанске веронауке, јер у својим књигама о најтежим и најкомпликованијим стварима говори на једноставан, непосредан начин.

Када је реч о делу „Небеска Литургија“, Св. владика Николај кроз разговор Св. Саве и Бога предсказује шта ће бити са Србима. Оно што је написао у „Небеској Литургији“ писано је као да је аутор гледао данашње време. И готово све је погодио! Св. владика Николај је био налик старозаветним пророцима које је Бог слао изабраном народу израиљском да га упозоре на опасност која му прети ако се не покаје и не врати на прави пут. Тако је и Србима послат Св. владика Николај који је позивао Србе да се врате Богу, да не иду широким путевима који воде у пропаст већ да иду путем Христовим и упозоравао Србе шта их чека ако не послушају.

Своје излагање уважени предавач завршио тропаром Св. владики Николају: Златоусти проповедниче Васкрслога Христа, путовођо рода српског крстоносног у векове, распевана Лиро Духа Светога, поносе и љубави монаха, радовање и похвало свештеника, учитељу покајања, свенародни Владико, человођо богомољне војске Христове, Свети Николаје Српски и Свеправославни, са свима светима Небеске Србије, моли Јединог Човекољубца: да подари мир и слогу роду нашему.

 

По свршетку предавања прота Часлав се захвалио предавачу и присутнима.

 

 

УРЕДНИШТВО