12.5.2022.

Данас је, на празник Св. Василија Острошког, уприличена свечаност поводом откривања споменика Матији Бану на платоу испред зграде Градске општине Чукарица, у улици Шумадијски трг бр. 2.

Свечаном откривању споменика присуствовали су заменик градоначелника Београда Горан Весић, председник Градске општине Чукарица Срђан Коларић, добитници највише награде Градске општине Чукарица „Матија Бан“, као и бројни предстваници културног и јавног живота.

О истакнутом књижевнику, дипломати, ерудити, представнику Националног покрета Срба у Дубровнику, говорила је историчар уметности, академик САНУ, врсни познавалац дубровачке књижевности и један од добитника награде „Матија Бан“ г-ђа Злата Бојовић.

Баново Брдо носи име по Матији Бану, који је као велики уметнички поштовалац у својој кући на Кошутњаку окупљао књижевну и ликовну елиту тога доба. Познато је да ГО Чукарица традиционално сваке године додељује награду, која као највише општинско признање носи име Матије Бана, а споменик је још један од начина да се одужи значајној личности за њену историју.

Споменик је дело академског вајара Ранка Ђанковића и у природној величини је израђен у бронзи. Постављен на бетонском постаменту на новоуређеном платоу испред општине.

 

 

 

УРЕДНИШТВО