1. март 2020.

 

 

Част да буде први предавач у нашем парохијском дому добио је режисер, књижевник и публициста г. Драгослав Бокан темом              Св. Георгије – Победоносац.

Вршилац дужности старешине храма, протојереј-ставрофор Часлав Маринковић, свечано је отворио циклус предавања, најпре се захваливши предавачу, присутном братсву храма Св. Георгија и присутном народу. Потом је дао реч г. Бокану.

У уводном делу излагања, г. Бокан је истакао, да „говорити о Св. Ђорђу пред српском публиком носи посебну одговорност, јер је реч о једном посебном човеку чија људскост се толико преображава и обожује да нам се често чини да није било реч о реалном човеку који има датум рођења и смрти, мајку, оца, место одакле је, већ да је реч о неком необичном човеколиком анђелу, о неком налик, можда још једино, на Светог Јована Претечу“. Затим је изложио житије и значај Св. Георгија за васколико хришћанство. Такође је истакао да сви ми треба да се угледамо на Св. Георгија, да победимо зло у себи, гледајући да исправљамо себе а не осуђујемо друге, да не гледамо шта други ради, већ да помажемо једни друге.

На крају, прота Часлав се захвалио предавачу и присутнима рекавши: „нека ова реч, жива реч, која се чула вечерас овде, нека у нама пламти, донесе духовног плода, донесе ту васкршњу радост, нека засија у срцима срцима целокупног српског рода, и свог верног народа нашег“.

 

 

УРЕДНИШТВО