Велики хришћански празник – Богојављење ове године је скромно обележен на Чукарици.

Свету Литургију служили су протојереји-ставрофори Часлав Маринковић и Недељко Божић са ђаконима Савом Топаловићем и Ђорђем Петровићем. За певницом су били појци Боро Грубљешић, Стевица П. Матко и Мирослав Тазић. Посебан тон Литургији дао је пој хора храма Св. Георгија.

Апостол је читао теолог Мирослав Тазић, а Јеванђеље ђакон Саво Топаловић.

Проповедао је протојереј Витомир Костић, нагласивши да је смисао празника Богојављења најлепше исказан у тропару празника који гласи: „Док си се Ти, Господе, крштавао у Јордану, показа се Света Тројица, јер Родитељ (Отац) гласом сведочаше о Теби називајући Те Љубљеним Сином, а Дух у облику голуба, потврђиваше речи, Христе Боже, Који си се јавио и свет просветио, слава Теби!“

Након Св. Литургије испред храма Св. Георгија извршено је велико водоосвећење.

Због сложене епидемиолошке ситуације ове године није било литије до Савског језера, као ни организованог масовног (такмичарског) пливања и културно-уметничког програма какав је био претходних година. На Савском Језеру били су присутни представници СПЦ, Општине Чукарица, као и министар полиције г. Александар Вулин. После молитве, за Часни Крст символично је пливало 12 изабраних пливача који су изнели Часни Крст из воде.

 

УРЕДНИШТВО

 

Best Wordpress Gallery Plugin