1. април 2022.

У наставку циклуса предавања у нашем парохијском дому данас је одржано треће по реду предавање под називом „Пост као пут – о циљу и начину поста“, а предавачи су били ма Вук Јовановић, вероучитељ и ма Никола Вилотић, професор Богословије „Св. Сава“ у Београду.

Модератор је, као и до сада, био настојатељ храма, протојереј-ставрофор Часлав Маринковић. Захваливши се најпре предавачима,  затим братству храма Св. Георгија и присутном народу, дао је реч првом предавачу ма Вуку Јовановићу, вероучитељу.

У уводном делу предавања, г. Јовановић је нагласио да је пост неопходан у животу сваког православног хришћанина. Јер, Бог је човеку дао заповест да живи врлинским животом, а то подразумева да непрестано напредовање у сазнавању и откривању истина наше вере. Пост почињемо узајамним давањем опроштаја, исцељујући наше међуљудске односе кроз молитвено покајање.

Зато је пост испреплетан с другим видовима црквеног живота: милосрђем, молитвом, покајањем. А сви они заједно добијају пуну снагу кроз литургијско сједињење са Христом и осталим хришћанима, са Црквом у пуноћи – њеном главом и њеним телом. Црквени пост је тако уређен, да сабира расуто стадо Божије, па се и кроз пост остварује Христова молба Оцу „да сви једно буду, као Ти Оче што си у Мени, и Ја у Теби“, да се учесталије молимо и настојимо да духовно и побожно живимо. А неопходна лествица у овом успињању јесте пост. Истински пост ни у ком случају не сме бити сведен само на поштовање правила о једењу посне и разумеван као избегавање мрсне хране у току одређеног периода. Знајмо да је пост суштински повезан са покајањем и опраштањем, јер тек у том јединству он постиже своју сврху – припрема нас за успостављање живота као заједнице љубави, заједнице Творца и Његове творевине.

Завршавајући своје излагање, г. Јовановић је рекао да је врхунац и круна свих наших подвига у посту и молитви учешће у Светој Литургији на којој се причешћујемо Телом и Крвљу Господњом.

Затим је реч добио други предавач, ма Никола Вилотић, професор Богословије „Св. Сава“ у Београду, који се надовезао на излагање г. Јовановића и додатно га појаснио присутнима примерима из Патрологије и Хришћанске етике. Потом су присутни постављали питања предавачима.

По свршетку предавања прота Часлав се захвалио предавачима и присутнима.

 

 

УРЕДНИШТВО