Прота Томислав Јовановић (1931-2021)

Прота Томислав Јовановић
(1931-2021)

Прота Томислав Јовановић, бивши старешина храма Св. Георгија на Чукарици и  први архијерејски намесник београдско-посавски, преминуо је 10. септембра 2021. године у Београду. Рођен је 30. марта 1931. године у селу Осладић код Ваљева, од оца Милорада, свештеника у Осечини и архијерејског намесника подгорског и мајке Персиде. По завршеној богословији уписује се на Богословски факултет. У току студија оженио се Милесом, кћерком Витомира Давидовића, бившег народног посланика, а 1953. године рукоположен је у чин јереја и постављен за пароха оглађеновачког. Годину дана касније прелази у Ваљевску Каменицу одакле је по молби 1966. године премештен у Београд и постављен за пароха при храму Св. Георгија на Чукарици, у коме је од 1972. до 1994. године био и старешина. За његов рад остало је забележено: „Отац Томислав, дошавши на Чукарицу, нашао се на новом, широком пољу рада. Млад и полетан, а уз то и способан и предузимљив, он је покретао многе корисне акције: основао је хор, потом омладински хор, старао се за унапређење храма и његово украшавање, оградио укусно изграђеном оградом црквену порту, иселио станаре из црквене зграде и увек је имао још много тога да уради јер је био маштовит“. То су наследили и каснији свештеници при нашем Светом храму, увек нешто радећи око храма. Ценећи његов рад, Његова Светост Патријарх Српски Г. Г. Герман одликовао га је чином протонамесника 1978. године.  Нарочити вид  његовог пастирског рада била су поклоничка путовања у којима су учествовали наш хор и многи верници из чукаричких парохија. Посећивали су наше манастире и друге светиње, учествовали на богослужењима, и кроз разне активности и сусрете доживљавали прошлост и савремене догађаје. Све је то духовно надзиђивало и хранило душе верника. Отац Томислав, као добар пастир, добро је то знао.

Одликован је напрсним крстом. Постављен је за првог архијерејског намесника новооснованог намесништва београдско.посавског, на коме је био од 1993. до 1994. године.

У суботу, 11. септембра 2021. године, на празник Усековања, у нашем Светом храму одржаће се заупокојена Литургија за нашег шроту Томислава, а у наставку опело. Посмртни остаци проте Томислава биће сахрањени у родном селу Осладић.

 

УРЕДНИШТВО